Przedświąteczne przygotowania

Grudzień mija pod znakiem intensywnych przygotowań do świąt. Dzieci i dorośli są bardzo zajęci, a uczniowie uczęszczający do Polskiej Szkoły Uzupełniającej w Newry wkładają mnóstwo energii i uwagi w swoją naukę.
15310858_1160852363999703_1196451647_oMaluchy z grupy przedszkolnej zgłębiają tajniki matematyki, uczą się liczyć do 10, a prezentacja multimedialna i kasztany pomagają zapamiętać liczby ☺. Na przełomie listopada i grudnia dzieci brały udział w zabawach andrzejkowych, wróżby, konkursy i tańce przy muzyce pozwoliły na zapoznanie się z tradycjami andrzejkowymi .
Nieco starsi obchodzili Dzień Pluszowego Misia. Każdy z nas na pewno pamięta swojego pluszowego przyjaciela. Ten dzień był dobrą okazją do wspomnień (dorosłych) i opowieści dzieci o pluszowych ulubieńcach, których podobizny zostały uwiecznione na pięknych, kolorowych rysunkach.

Uczniowie zerówki i pierwszej klasy poznają alfabet, utrwalają wiedzę i próbują samodzielnie pisać pierwsze wyrazy i zdania.
Wszystkie dzieci bardzo się ucieszyły z wizyty Mikołaja, dla którego przygotowały występ artystyczny, dzieci śpiewały kolędy i przygotowały kartki świąteczne. Uśmiechom i radości nie było końca .
Cały czas trwają próby do jasełek, ich efekt będziemy mogli niedługo zobaczyć i usłyszeć ☺
Pamiętacie jak dzieci z zapałem i zaangażowaniem robiły sałatkę owocową ? W przedświątecznych przygotowaniach do pomocy przydadzą się małe ręce. Rodzice, może dacie się namówić na wspólne przygotowania pierników? Oto prosty przepis. Wspólne pieczenie może być frajdą!


PIERNICZKI KUJAWSKIE

składniki:
3.5 szkl. mąki
1 szkl. miodu naturalnego
8 łyżek cukru
4 łyżki tłuszczu (margaryna + smalec)
2 jajka + 2 żółtka
2 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania: Miód zagotować z przyprawami i kakao, wrzącym zaparzyć mąkę, posiekać nożem. Po lekkim przestygnięciu dodać cukier, tłuszcz, sodę, jajka i żółtka. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1/2 -1 cm i foremkami wycinać z ciasta kształty. Piec w temp. 160 C przez 10-15 minut. Polukrować. Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony http://ugotuj.to/ugotuj/0,0.html


Ewa Gorzelak-Deska
ZDJĘCIA:Małgorzata Gałązka i Katarzyna Weber


[foogallery id=”27388″]

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *